I dag har vi en veldig viktig gjest i blogghjørnet vårt - Julia Hailes. Hun er en berømt britisk forfatter og miljøverner, som har skrevet eller co-skrevet 9 bøker, inkludert den berømte "Green Consumer Guide" som solgte over 1 million eksemplarer. Hun holder taler på mange forskjellige arrangementer og kampanjer for å øke bevisstheten om miljøspørsmål. Vi hadde et veldig hyggelig intervju med henne om hvordan hun startet sin karriere, hennes renenergirelaterte handlinger og prosjekter, hvordan hun kom over TESUP, og hvordan vi kan samarbeide med henne. La oss begynne!
Hei Julia, vi er veldig glade for å ha dette intervjuet med deg. Takk for at du ble med oss. La oss starte med vårt første spørsmål: Vi er nysgjerrige på hvordan du startet din miljøkarriere. Hva fikk deg til å bevege deg i denne retningen, og hvordan startet reisen din?
Det var et sentralt øyeblikk som fikk meg til å tenke at jeg virkelig trengte å gjøre noe. På begynnelsen av 1980-tallet dro jeg til Sør-Amerika og befant meg vest i Brasil, i Mato Grosso. Det er en fantastisk del av verden med skoger og våtmarker – og sammen med dyrelivet.
Men mens jeg sto og så på regnskogene som strakte seg i det fjerne, hørte jeg lyden av motorsager og skjønte at den spanske familien jeg bodde hos holdt på å hogge skogen. Dette var katalysatoren for meg i å bli miljøforkjemper - og i særdeleshet fikk jeg til oppdraget mitt å redde regnskogene.
Det var tidlig på 80-tallet – vi er nå i 2023 og vi gjør det fortsatt. Selv på en nylig tur måtte jeg til Indonesia, jeg kunne se folk brenne vegetasjonen og det knuser hjertet mitt. Ødeleggelsene er enorme og har enorme konsekvenser for klimaendringer og biologisk mangfold.
Det er virkelig forferdelig, og det er så viktig å ha så mange lidenskapelige miljøvernere som deg for å snu utviklingen. I dagens verden er det mange kjente begreper som bærekraftig livsstil og å være miljøvennlig. Med dine egne ord, kan du forklare hva bærekraftig livsstil betyr og hvordan folk bør handle for å ha en bærekraftig livsstil?
I dag har bærekraft blitt et veldig vanlig ord, men da jeg først begynte som miljøforkjemper i 1986 var det ikke allment forstått. Enkelt sagt handler det om å kunne leve uten å forbruke mer ressurser enn planeten kan produsere og fortsette å produsere for alltid. Dessverre har vi ikke gjort det på lenge.
Vi må sette ting tilbake. I dag handler det ikke så mye om bærekraft, men fokuset er på regenerering – hvordan vi ikke bare kan slutte å ødelegge det vi har, men viktigst av alt sette tilbake det vi har mistet.
Når folk blir spurt om hvilke miljøtiltak de tar, nevner de ofte resirkulering. Men hvis vi skal takle problemene knyttet til vårt sløsende samfunn, må vi redusere mengden avfall vi produserer, bruke resirkulerte produkter, erstatte produkter med tjenester og mye mer. Dette beskrives ofte som den 'sirkulære økonomien' som kopierer naturen der det ikke er noe avfall.
Jeg er helt enig med deg, vi bør ikke bare fokusere på bærekraft, men vi bør også fokusere på regenerering. Kan du fortelle oss om handlingene du gjør hjemme?
Jeg vil gjerne nevne noen ting som du kanskje ikke er kjent med i stedet for noen åpenbare ting som mange andre gjør.
Men før det er en viktig ting å forstå viktigheten av det vi gjør for å sende en melding til regjeringen og næringslivet om våre prioriteringer - og hva vi ønsker å endre. Dette var en svært viktig del av vår originale grønne forbrukerguide – å samle allmennheten og få dem til å presse selskaper til å endre det de gjorde. I så måte var det utrolig vellykket.
I 1987, da jeg først ringte supermarkedene for å spørre om deres grønne retningslinjer, visste de ikke hva jeg snakket om. Bare et år senere, etter utgivelsen av The Green Consumer Guide, ringte jeg dem igjen for å spørre hva de gjorde – og de hadde alle ansatt noen til å ta ledelsen i bærekraftspørsmål. Wow. Det var et tydelig tegn på at de visste at "grønne forbrukere" var deres kunder, og de lyttet til dem.
OK, så her er noen av tingene jeg gjør. Til å begynne med har jeg blitt en veldig kampanjeturist. Jeg har ikke en helt avslappende tid på ferie fordi jeg utfordrer hotellene på hva som skjer med kloakken deres og hva de gjør med hensyn til bevaring eller hvor de legger søppelet sitt.
Jeg bruker LED-lyspærer, jeg resirkulerer alt jeg kan resirkulere, og prøver å bruke resirkulerte produkter så mye jeg kan. Jeg gir bort mange ting på Facebook Marketplace eller til lokale veldedighetsbutikker, hver gang jeg kaster ut noe tenker jeg alltid på en mulig måte for noen andre å bruke det på. Vi har elbil og bruker elsykler. Og vi gir våre kjæledyrfôr som er laget med insekter, som har et mye lavere karbonavtrykk enn kjøttbasert mat.
Så det er et par ting vi gjør som familie, men den siste jeg vil snakke om er investeringen og veldedige gaver. Min yngste sønn har overtatt forvaltningen av pensjonen min med fokus på det som kalles ESG-investeringer (Environmental, Social, Governance). På den veldedige fronten har jeg meldt meg på Global Returns Project, som er et utmerket initiativ som oppmuntrer folk til å donere en svært liten prosentandel av sine totale investeringer til "best-in-class" klimaorganisasjoner. En jeg liker spesielt godt å støtte er Client Earth, som støtter advokater som håndhever miljølover og hjelper myndigheter med å utvikle effektive miljøpolitikker.
Jeg har også meldt meg inn i en organisasjon som heter "Gi som du lever". Det betyr at for de fleste kjøp jeg gjør på nettet, kan jeg donere til en veldedighet etter eget valg. Det er en av de tingene som når du først har satt den opp krever ingen ytterligere handling, men legger til det du kan bidra med. Jeg tror jeg burde skrive en blogg om alle de forskjellige måtene du kan investere eller donere for å støtte planeten. 🙂

Du er en fantastisk miljøpioner, Julia, det er mange ting vi alle burde lære av deg. Du fortalte oss om dine bærekrafts- og miljørelaterte handlinger. Hva med ditt fornybare energisystem hjemme? Hva er den nåværende statusen og hvordan vil du utvide den ytterligere?
Vi hadde ni år med byggearbeid i hjemmet vårt i Dorset, som inkluderte totalrenovering av noen gamle gårdsbygninger og opprettelsen av et kompleks. I prosessen med å gjøre det installerte vi 3 masse solcellepaneler, en luftkildevarmepumpe og to forskjellige typer termostatkontroller.
Den virkelige utfordringen med teknologien rundt fornybare energikilder er at de hele tiden forbedres, og det er ganske vanskelig å vite når du skal ta spranget og legge dem opp, for neste år vil det sannsynligvis komme nye som gir deg mer kraft til lavere kostnader. Men vi tok risikoen og satte 10kW solcellepaneler og en luftvarmepumpe for oppvarming av vårt nye storbygg gjennom gulvvarmen. Luftvarmepumpen har vært en blandet suksess fordi den ikke ble satt opp riktig og vi prøver fortsatt å fikse den.
En sentral del av utfordringen med disse tingene er å bygge et system som virkelig er integrert. Selv om jeg er ganske kunnskapsrik om disse tingene, møter jeg fortsatt mange tekniske utfordringer. Ulike selskaper vil anbefale produktene sine, men det er ikke lett å samle alle de forskjellige komponentene og få dem til å fungere sømløst. Selv når du har installert teknologien, må du ta avgjørelser knyttet til hvilken energileverandør, hvilken tariff du vil være på, hvordan du skal være energieffektiv og hva du kan gjøre for å unngå å bruke strøm i rushtiden.
I vårt forrige foredrag nevnte du at du planlegger å utvide energisystemet ditt ytterligere og legge til flere solcellepaneler og vindturbiner. Kan du fortelle oss litt mer om utvidelsesplanen din?
Vi planlegger å sette inn flere solcellepaneler og en TESUP vindturbin. Jeg har alltid tenkt for en herlig idé å ha en liten vindturbin som snurrer bort på taket. Men de tidligere alternativene jeg vurderte var ikke levedyktige og ville ikke ha generert nok strøm. Imidlertid føler jeg at TESUP vindturbiner er forskjellige, så jeg vil gjerne prøve en og se hvordan den fungerer.
Samtidig planlegger vi også å legge til flere solcellepaneler på taket vårt og også noe som kalles en "avleder" for å kunne bruke noe av den fornybare energien til å varme opp vannet vårt gjennom elektrisitet, noe som betyr at vi da blir bruker mindre olje (vi har en oljekjele).
Da vi installerte solcellepanelene undersøkte vi å sette inn et batteri for lagring, men det var veldig dyrt og lagret relativt lite strøm. De er fortsatt dyre, men jeg tror de er mye mer effektive, så det er også i planene våre.
Da jeg flyttet til vindturbiner, ble jeg først kontaktet av TESUP angående vindturbinene deres, så jeg slo dem opp og ble virkelig imponert over enkelheten i designene deres. For øyeblikket venter vi på å få en lisens fra rådet for å legge til ekstra fornybar energi – vi håper å få det snart og vil fortsette med installasjonen av både TESUP vindturbin og flere solcellepaneler.
Saken din vil være et godt eksempel for alle som ønsker å bygge et fornybart energisystem i hjemmet. Når du har installert din TESUP vindturbin og får den neste delen av systemet til å fungere, vil jeg gjerne besøke deg og se hybridsystemet ditt på plass, så kan vi gjøre et nytt intervju med deg.
Det vil jeg veldig gjerne. Jeg vil også sette opp et dashbord. Jeg vil gjerne gå til en nettside og se alle dataene for strøm- og oljeforbruket vårt, samt hvor mye vi genererer fra vind og sol. Ved å koble all informasjonen på ett sted, vil jeg kunne få en klar ide om karbonavtrykket mitt og kunne finne ut hvordan jeg kan redusere det ytterligere.
Dette vil også hjelpe meg å øke bevisstheten om ren energi og gi råd om den beste tilnærmingen. Det er også viktig å formidle det til andre mennesker for deres bevissthet og engasjement i ren energibevegelsen.
La oss endre litt retning mens vi fortsatt holder på med temaet fornybar energi. Storbritannia og noen europeiske land er ganske avanserte når det gjelder bruk av fornybare energisystemer og setter aggressive mål for å generere all elektrisitet fra rene energikilder så tidlig som mulig. Fra ditt synspunkt, hva er de tingene som regjeringer gjør riktig, og hva bør de endre eller forbedre?
Det er en stor diskusjon om landvind. Offentlige lover gjør det utrolig vanskelig å installere flere vindmøller på land. Også mange mennesker har vært ganske uvillige til ideen om å ha vindturbiner i nærheten. Den gode nyheten er at denne tankegangen begynner å endre seg ettersom folk innser at dette er en lettvint løsning.
En annen sak er at vindturbiner ikke bare må installeres på vakre landlige steder - hvorfor ikke plassere dem langs sidene av motorveiene våre? På samme måte, hvis du ser på solcellepaneler, hvorfor oppfordrer ikke regjeringens politikk alle varehus til å sette solcellepaneler på taket?
Tidligere jobbet jeg for et veldig stort firma som hadde mange varehus. De satte noen solcellepaneler på takene sine, men bare nok til å dekke sitt eget energibehov. Dette kommer ned til spørsmålet om eksport. For øyeblikket, hvis du produserer mer solenergi enn du trenger, er det vanskelig å få noen rimelig avkastning på det du eksporterer. Det betyr at det installeres langt mindre fornybar energi enn det burde vært. Vi må endre denne dynamikken og begynne å selge til andre – og dette bør støttes av regjeringen.
Den andre negative tingen som regjeringen fortsatt gjør, er å bruke mye penger på å subsidiere fossilt brensel. Ideen om å støtte den nye kullgruven i Nord-England er helt sjokkerende. Jeg må innrømme at jeg ikke er veldig imponert over regjeringen i dag – det er mye mer de kunne og burde gjøre. Og de må være langt mer kreative i tillegg til å ha en mer helhetlig tilnærming.

Vi har allerede snakket om mange initiativer du har tatt tak i innen ren energi, men siden du er en viktig ambassadør på dette området, er det noen andre aktiviteter du vil nevne?
Da jeg begynte å tenke på fornybar energi for over 30 år siden, var rådet å gå for solvarme til vannoppvarming i stedet for å installere solcellepaneler for å produsere strøm. Nå har bordet snudd og solcelleanlegg er det anbefalte alternativet - selv for vannoppvarming. Det fine er at når vannet ditt er varmt, kan strømmen brukes til alt annet. Sammen med vårt neste parti med solcellepaneler, vil vi installere en avleder som vil bruke strømmen til å varme opp vannet vårt og forhåpentligvis redusere bruken av olje betydelig.
Det siste og viktigste som alle trenger å gjøre er soneinndeling. Dette gjøres med smarte termostatkontroller, som kan stilles inn til å varme opp forskjellige rom til forskjellige temperaturer til forskjellige tider. De fleste har et varmesystem som enten er på eller av som er lite effektivt.
Er det noen prosjekter du tror TESUP kan samarbeide om med deg?
Det som ville vært helt genialt er om du kunne hjelpe til med Dashboard-prosjektet. Tanken er å måle og overvåke energiproduksjon og forbruk ved hjelp av en enkelt plattform. Jeg tror at folk som har gått over til fornybar energi, sliter med å sjekke hvor mye energi de produserer og med å optimalisere bruken til de tidene på døgnet da det vil ha lavest miljøpåvirkning. Hvis TESUP var i stand til å sette i gang dette dashbordprosjektet, ville det vært strålende.
Det er en veldig god idé, og det vil være neste trinn i et av FoU-prosjektene vi jobber med, som er skyovervåkingsprosjektet. I våre neste generasjons vindturbiner har vi som mål å ha dette skysystemet der kundene vil kunne se energigenereringsdata avhengig av vindhastighetene til forskjellige tider av døgnet. De vil også kunne administrere og sende kommandoer for å starte og stoppe vindturbinene sine. Å legge til forbruksdata er også en veldig god idé og kan være vårt neste steg etter at vi har fullført den første versjonen av prosjektet.
Jeg tror det er et veldig bra første skritt. Jo mer data du kan ha i denne overvåkingsplattformen, jo mer nyttig er det for folk å administrere sin energiproduksjon og -forbruk.
Takk Julia for denne ideen. Sist men ikke minst, siden du har vært miljøforkjemper i mange år og vi setter stor pris på din mening; hvordan tror du ting har endret seg siden du begynte i miljøbevegelsen og ser du optimistisk på fremtiden?
Vel, jeg begynner med det positive. Det er fantastisk hvor mye mer bevissthet det er i dag enn det var da jeg begynte. Tidligere var det ikke på folks radar i det hele tatt. Bedrifter følte seg ganske uengasjerte fordi de ikke følte at det var noe de egentlig kunne gjøre. Men i dag er konseptet med å virkelig engasjere seg med bedrifter og motivere dem til å gjøre ting fantastisk.
Noe som ikke er helt bra er at de fleste virksomheter fortsatt er det ser på å gjøre det mindre dårlig enn de gjorde før. De prøver å redusere utslippene og bruke mindre energi. Men det vi egentlig ønsker er at bedriftene ser på hvordan de kan gjøre mer nytte. Dette betyr ikke bare å se på hva de gjør i sin egen virksomhet, men å se på hele forretningsmodellen deres. De bør ha en visjon om hva slags verden de ønsker å leve i, og deretter finne ut hvordan de som bedrift skal skape den verdenen og gjøre en positiv forskjell for planeten.
Dette er en mye mer visjonær tilnærming, og vi trenger mer av det. Som du sa i introduksjonen din, holder jeg mange taler til bedriften, og noen ganger blir jeg så frustrert når de sier at vi er forpliktet til å gjøre det på grunn av lovgivning, eller vi skal prøve å nå netto null innen 2050 Men de trenger mer kreativitet og helhetlig tenkning om selve virksomheten, hva de gjør og hvordan de kan forandre verden til det bedre. Vi er alle en del av den prosessen, og vi må bruke denne tenkningen i vår egen livsstil og våre virksomheter.
Dessverre gjør de fleste bedrifter ikke dette oppriktig ennå. De gjør det på grunn av sine årlige mål for aksjonærene. Det bør være et fullstendig tankesettskifte.
Du spurte meg hvor optimistisk jeg var. Jeg er generelt en veldig optimistisk person, men de siste årene har jeg begynt å føle meg ganske pessimistisk om hva som skjer med planeten vår. Jeg dro opp til COP 26 i Glasgow, og det var bare en påminnelse om hvor mye skade vi gjør, hvor raskt det hele skjer, og hvor liten fremgang vi gjør som en verden når det gjelder hva vi trenger å gjøre.
Imidlertid er det virkelig deilig å kunne gi deg tanker og oppmuntre TESUP - Et selskap som ser på en visjonær vei fremover. Jeg er glad for at du gjør innenlandske vindturbiner til et levedyktig alternativ – og jeg håper virkelig at du vil kunne hjelpe mange av oss med å gjøre en forskjell og redusere karbonavtrykket vårt betydelig.
Takk, Julia, det har vært en glede å ha et intervju med deg. Er det noe du vil legge til?
Jeg er veldig opptatt av å holde deg oppdatert på fremgangen min med utvidelsen av hjemmeenergisystemet. Takk for at du fant meg og ser frem til å høre om TESUP og dets nettverk.
Vi vil definitivt gjøre det, tusen takk for at du deler tankene dine med oss i full ærlighet. Ser frem til vårt oppfølgingsintervju frem mot sommeren.
Stor takk til våre verdifulle kunder og blogglesere for å lese samtalen vår med Julia. Vi håper at det hjelper deg og andre til å bli inspirert og ta flere positive handlinger for planeten vår. Fortsett å følge oss for fremtidige intervjuer med viktige miljøvernere fra hele verden.