top of page

Hva er vekselstrøm?

Når du leser TESUP-turbinbeskrivelsene vil du kanskje legge merke til at alle TESUPs turbiner produserer vekselstrøm, men hva betyr det?AC power står for Alternating Current power, dette er i motsetning til likestrøm eller likestrøm.


Likestrøm er den enklere formen for kraft: Et konstant spenningssignal som er resultatet av elektroner i en ledning som beveger seg etter hverandre. DC-strøm er å foretrekke for bruk i husholdningselektronikk, da det gir mer konsistent strøm til enheten. Dette er grunnen til at de fleste enhetene dine vil ha en DC-strømomformer fra stikkontakten på veggen.

Vekselstrøm er den typen kraftoverføring som brukes av nasjonale nett og strømleverandører. Det er signalet som genereres av elektroner som beveger seg bakover og fremover i en ledning. Selve signalet består av en enkel sinusbølge, hvor spenningen går mellom positiv og negativ. Avhengig av hvor mange faser av sinusbølger som brukes, vil signalet være en kombinasjon av overlappende sinusbølger. Generelt jo flere forskjellige faser et signal har, jo mer stabil er spenningen til signalet.

TESUP turbingeneratorer bruker 3-fase generatorer (akkurat som de større generatorene du kan se i et stort kraftverk), dette er den beste måten å generere elektrisitet fra en roterende bevegelse, den typen bevegelse du får fra en vindturbin. (Hvis du er nysgjerrig på 3-fase generatorer har TESUP et annet innlegg om disse!) Dette betyr at elektrisiteten de genererer er 3-fase vekselstrøm. På grunn av variasjonen i vindforhold og derfor rotasjonshastigheten til generatoren, er AC-kraften generert under reelle forhold ikke et stabilt sett med sinusbølger, men snarere sinuslignende bølger som varierer i amplitude og frekvens.


3-fase vekselstrøm utmates fra turbinen i 3 separate ledninger, disse ledningene festes til ladekontrolleren som bruker en AC til DC konverteringskrets for å konvertere inngangs vekselstrøm til likestrøm (overraskende nok). Dette gjør strømmen egnet for bruk i lading av batterier.


Hvis du også velger å ha en omformer i systemet ditt, konverterer denne enheten strømmen tilbake fra DC til AC for å matche strømtypen som brukes i nasjonale nett. I denne tilstanden kan du selge energi generert av turbinen din til nettet!


bottom of page